EPC 2014

Hallgatóink és oktatóink részvétele a European Population Conference-en

2014. június 25–28. között Budapesten került megrendezésre a European Population Conference. A konferencia a nemzetközi demográfus közösség egyik legrangosabb szakmai eseménye, melyet a népességtudományok európai szervezete, vagyis a European Association for Population Studies (EAPS) kétévente rendez meg. A konferencia házigazdája és szervezője idén a Népességtudományi Kutatóintézet volt.

Első alkalommal 1987-ben Finnországban rendezték meg a European Population Conference-t körülbelül 350 résztvevővel. A következő években Párizs, Milánó, Krakkó, Hága, Helsinki, Varsó, Liverpool, Barcelona, Bécs és Stockholm adott otthont a rendezvénynek. A látogatók száma folyamatosan nőtt és 2014-ben már több mint 800 kutató gyűlt össze a világ országaiból Budapesten.

A konferencia szervezői idén 14 témával várták a résztvevőket. Az előadások a termékenység, halálozás és migráció témakörén kívül foglalkoztak az öregedés, egészség illetve a családok helyzetének kérdéskörével; számos előadás készült a történeti demográfia, gazdaságdemográfia témájához kapcsolódva, és az érdeklődök módszertani kérdésekkel foglalkozó előadásokat is hallgathattak.

A konferenciát Francesco Billari, az EAPS elnöke nyitotta meg június 25-én, majd Vukovich Gabriella elnöklésével nyitóelőadásokkal kezdődött a rendezvény a Corvinus Egyetem aulájában. A megnyitón a következő neves kutatók adtak elő a demográfia fontosabb kérdéseiről: Davis S. Reher, a Universidad Complutense de Madrid professzora, Melinda Mills a University of Oxford professzora, France Meslé, az Institut d’Études Démographiques (INED) vezető kutatója, valamint Spéder Zsolt, a Népességtudományi Kutatóintézet igazgatója.

A következő napokban összesen 117 szekcióban közel 600 előadás hangzott el; több plenáris ülésen vitatkoztak a kutatók és döntéshozók a népesedéssel kapcsolatos legégetőbb problémákról, továbbá 3 poszterszekcióban több mint 200 poszter is kiállításra került.

A konferencia keretében Demény Pál demográfus, az Amerikai Népesedési Tanács (Population Council) korábbi alelnöke, a nemzetközi demográfiai szakfolyóirat, a Population and Development Review alapító főszerkesztője tartott díszelőadást. A konferencia záróeseményére a Parlamentben került sor, itt adták át a demográfusok legnevesebb európai kitüntetéseit.

A konferencia előadásainak absztraktjai elérhetőek a http://epc2014.princeton.edu/ oldalon.

A konferencia részletes összefoglalása a Népességtudományi Kutatóintézet KorFa kiadványának következő számában jelenik meg.

Az eseményen a Demográfia és Szociológia Doktori Iskola hallgatói és oktatói is szép számmal vettek részt előadóként vagy poszterrel.

A Doktori Iskola oktatóinak és óraadó tanárainak megjelenése

Bálint Lajos

Bartus Tamás

Faragó Tamás

Földházi Erzsébet

Füzér Katalin

Gál Róbert

Gödri Irén

Kelemen Gábor

Kincses Áron

Melegh Attila

Murinkó Lívia

Németh Zsolt

Őri Péter

Róbert Péter

Spéder Zsolt

Doktori Iskola hallgatóinak megjelenése

Márk Mónika

Rohr Adél

Vargha Lili

Néhány az eseményen készült fotó